Chaga (Inonotus obliquus), znany również jako „czarne złoto Syberii”, od wieków wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie ludowej na terenach północnej Europy, Syberii oraz Ameryki Północnej. Jest to grzyb pasożytniczy, który rośnie na brzozach, głównie w chłodnych klimatach borealnych lecz nie tylko. Ludność tubylcza, w tym Czukczi, Syberyjczycy oraz ludy zamieszkujące obszary tundry i lasów borealnych, stosowali Chagę do leczenia różnorodnych schorzeń oraz jako naturalny środek wzmacniający i leczniczy.
Chaga zyskuje na popularności jako składnik terapii konwencjonalnych, zwłaszcza w kontekście wspomagania zdrowia i walki z przewlekłymi chorobami. Jej naturalne składniki aktywne, działające synergistycznie, stanowią obiekt intensywnych badań naukowych i klinicznych, których celem jest dalsze zrozumienie mechanizmów jej działania oraz odkrycie pełnego potencjału terapeutycznego potwierdzonego laboratoryjnie.
Cudowne właściwości tego grzyba znane były już od bardzo dawna; najprawdopodobniej pierwsze zapiski o używaniu Chagi do celów lecznicznych pochodzą z V w. p.n.e z dokumentu Corpus Hippocraticum, którego autorstwo przypisywane jest ojcu medycyny – Hipokratesowi z Kos.
Właściwości Zdrowotne
Chaga jest bogatym źródłem biologicznie aktywnych związków, m.in.:
- Polisacharydy: Odpowiedzialne za właściwości immunomodulacyjne Chagi, wspierające odporność organizmu poprzez aktywację komórek układu odpornościowego. Polisacharydy te są złożonymi strukturami cukrowymi, które mogą stymulowa
- produkcję limfocytów i cytokin, co wzmacnia obronę organizmu przed infekcjami.
- Betulina: Związek, który występuje w skorupie Chagi i jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, przeciwwirusowych, antyhistaminowych oraz promujących młodość i długowieczność.
- Fenylopropanoidy: Posiadające działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Związki te są odpowiedzialne za zdolność Chagi do łagodzenia stanów zapalnych oraz wspomagania zdrowia skóry i błon śluzowych.
Zastosowanie
Chaga może być stosowana w różnych formach, w tym jako napar z suszonych grzybów, ekstrakt wodny lub wodno-alkoholowy czy macerat. Jej obecność w suplementach diety jest coraz popularniejsza i coraz więcej ludzi głośno mówi o potędze skrywanej w jej wnętrzu, gdyż stała się przedmiotem zainteresowania jako fenomenalny, naturalny, bezpieczny środek poprawiający zdrowie i jakość życia.
Tradycyjnie Chaga była stosowana nie tylko wewnętrznie jako napar, ale także zewnętrznie jako środek na skórę i rany. Przez wieki ludzie wykorzystywali jej właściwości lecznicze do łagodzenia objawów różnych schorzeń, od problemów trawiennych po stany zapalne i problemy skórne.
Badania Naukowe i Kliniczne
Badania naukowe potwierdzają różnorodne korzyści zdrowotne Chagi oraz jej potencjał terapeutyczny:
- Wpływ na układ immunologiczny: Badania wykazały, że polisacharydy zawarte w chaga mogą stymulować działanie komórek odpornościowych, co prowadzi do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu (Glamolija et al., 2015). Jest również wykorzystywana w przypadku chorób autoimmunologicznych i alergicznych, modulując nadmierną odpowiedź układu odpornościowego.
- Działanie przeciwnowotworowe: Badania in vitro i na zwierzętach mówią, że betulina, obecna w Chadze, wykazuje działanie antynowotworowe poprzez indukcję apoptozy (śmierci komórkowej) komórek nowotworowych, co ma zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej (Youn et al., 2009; Lee et al., 2014).
- Antyoksydacyjne właściwości: Ekstrakty z Chagi wykazują silne działanie przeciwutleniające, co chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami DNA (Glamolija et al., 2015). Ponadto dba o zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
- Wpływ na metabolizm glukozy i cholesterolu: Są badania, które mówią, że Chaga ma korzystny wpływ na regulowanie poziomów glukozy i cholesterolu we krwi, co jest pomocne i wykorzystywane w przypadku wszelkich zaburzeń metabolicznych (Shashkina et al., 2014).
Potencjał Długowieczności
Co szczególnie ciekawi, Chaga od dawna ma, a teraz zyskuje coraz szerzej, reputację grzyba długowieczności ze względu na swoje unikalne właściwości i potencjał wspomagający zdrowie i młodość oraz dobre samopoczucie. Związki bioaktywne zawarte w Chadze mają korzystny wpływ na organizm ludzki na wielu poziomach. Mając właściwości przeciwutleniające, wspiera proces pozbywania się wolnych rodników i zapobiega ich pojawianiu się, spowalniając procesy starzenia. Modulując i wspierając odporność – pozbywa się patogennych, zmutowanych i chorobotwórczych komórek, których nagromadzenie obciąża organizm. Regulując poziom cukru we krwi dba o elastyczność i jędrność skóry, ponieważ spożywanie dużej ilości węglowodanów i cukrów prostych jest ściśle skorelowane z pogarszającym się wyglądem skóry. M.in. ze względu na te właściwości coraz częściej wykorzystuje się produkty z niej w salonach piękności, spa i nowej generacji naturalnych kosmetykach do ciała, twarzy, paznokci czy włosów, które nie zawierają szkodliwych substancji.
Na zakończenie
Chaga to nie tylko grzyb o potężnym potencjale zdrowotnym, ale także symbol długowieczności i siły natury. Jej bogata historia stosowania w tradycyjnej medycynie ludowej wielu nacji, połączona z nowoczesnymi badaniami naukowymi, czyni ją niezwykle cennym składnikiem dla zdrowia i dobrostanu człowieka. Od wykorzystania przy nowotworach i alergiach, po przemysł beauty, ma coraz większe znaczenie i jest coraz szerzej wykorzystywana i rozpoznawana, a konsumencie coraz częściej poszukują jej dla siebie i swoich najbliższych, aby zadbać o to, co najcenniejsze – swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Z pozdrowieniami
Zespół Mystic Green
Biopestycydy z grzyba? Tak, to możliwe! Chaga jest testowana pod kątem opracowania biopestycydów przyjaznych dla środowiska ze względów na swoje właściwości bakterio- i grzybobójcze. Kolejny wspaniały krok w kierunku odejścia od chemicznych i szkodliwych dla całej planety pestycydów!
BIBLIOGRAFIA:
Poniżej znajdują się przykładowe publikacje naukowe i materiały dotyczące Chagi:
- Glamolija, J., Ćiri, A., Nikoli, M., Fernandes, Â., Barros, L., Calhelha, R.C., …, & Ferreira, I.C.F.R. (2015). „Chemical characterization and biological activity of Chaga (Inonotus obliquus), a medicinal „mushroom”.” Journal of Ethnopharmacology, 162, 323-332.Youn, M.J., Kim, J.K., Park, S.Y.,
- Kim, Y., Park, C., Kim, E.S., …, & Kim, K. (2009). „Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells.” World Journal of Gastroenterology, 15(42), 5196-5202.
- Shashkina, M.Y., Shashkin, P.N., & Sergeev, A.V. (2014). „Chemical and medicobiological properties of chaga (review).” Pharmaceutical Chemistry Journal, 48(11), 731-735.
- Chaturvedi VK, Agarwal S, Gupta KK, Ramteke PW, Singh MP. Medicinal mushroom: boon for therapeutic applications. 3 Biotech. 2018 Aug;8(8):334.
- Venturella G, Ferraro V, Cirlincione F, Gargano ML. Medicinal Mushrooms: Bioactive Compounds, Use, and Clinical Trials. Int J Mol Sci. 2021 Jan 10;22(2):634.